Auktion – en försäljningsmetod med lång tradition
Många som växt upp med tv-adaptionerna av Astrid Lindgrens sagor associerar kanske ordet “auktion” till scener liknande dem från auktionen i Backhorva, ur filmen Emil och griseknoen från 1973. I filmen illustreras ett småländskt Sverige runt förra sekelskiftet, där utroparen står på ett flak i en lantlig miljö framför en skara människor och säljer allt från brandsprutor till värphöns. I Emils värld är auktionen ett speciellt tillfälle, då människor ansluter från omkringliggande byar, inte bara för att delta i auktionen, utan också för att bevittna de spektakel som oundvikligen uppstår där. I Emil och griseknoen bryter ett stort slagsmål ut som snart involverar majoriteten av de manliga besökarna.
Slagauktion vs. nätauktion
Den klassiska form av auktion som skildras i filmen om Emil och griseknoen kallas slagauktion. Den går ut på att närvarande lägger bud på det som ska säljas under en begränsad tid. Namnet kommer från traditionen att utroparen slår med en trähammare för att markera att tiden är slut. När detta skett måste den som lagt det högsta budet köpa varan. Få nutida slagauktioner ser ut som de gjorde i Emil i Lönneberga, men de bedrivs fortfarande, bland annat av de stora auktionshusen i Sverige. Numera sker även auktioner online, på sajter som eBay och Tradera, där privatpersoner eller företag kan lägga ut varor till försäljning.
Slagauktion lockar fortfarande
Att gå på slagauktioner och loppisar har på senare år återigen blivit mycket populärt bland personer som är ute efter designmöbler och antikviteter. För den som är intresserad av att sälja något på auktion finns ofta möjligheten att få föremålet värderat av arrangören på förhand. På så vis kan man lättare sätta ett så kallat utropspris, vilket ger varan ett marknadsbaserat värde, och fungerar vägledande för köparen. Den som vill uppleva en mer gammaldags variant av Auktion i Luleå kan uppsöka Norrbygdens Auktionsbyrå.