Inredning som gynnar ett öppet landskap
Betande får och lamm, precis som betande kor, är en viktig komponent för att hjälpa till att hålla de svenska landskapen öppna. Det gör att ängsmarkernas växter, blommor och insekter får behålla sitt livsrum och den biologiska mångfalden kan bevaras. Förutom att både lamm och får blir god mat efter slakt, så tas även pälsen tillvara och garvas till vackra skinn. Bondesamhället har i alla tider använt de resurser som finns och fåren har gett både viktig näring och även värme. Idag lever hantverket kvar genom olika produkter som lyfter hemmet samtidigt som de värmer stora och små.
Skandinavisk natur i hemmet
Skandinavisk design är ljus, sober och stilren med mycket naturliga material. Ett fårskinn eller lammskinn i en läsfåtölj, vid fotändan av sängen eller som en skön matta framför kaminen är både vackert och funktionellt. Fårskinn är ett värmande material som samtidigt andas. Tåligheten gör att det även kan följa med på utflykter under vinterloven eller värma vid en höstfika utomhus. Förutom fällar kan fårskinn bli värmande inomhusskor eller tofflor för stora och små medlemmar i hushållet. Det skyddar gott mot dragiga golv och ruggiga vinter- eller höstdagar. Prova ett helt naturligt, slitstarkt material som har väldigt liten miljöpåverkan.
Tillverkningen är en svår konst
Fårskinn har garvats genom många århundraden och hantverket lever vidare idag. Genom att välja en tillverkare som kan hantera den viktiga garvningsprocessen kan skinnens kvalitet säkras. Det är en lång process som kan innehålla upp till 30 arbetsmoment. Innan fårskinnet är klart att användas som en kär inredningsdetalj ska det bland annat konserveras, tvättas i biologiskt nedbrytbara tvättmedel, bearbetas för att sedan med hjälp av kromsulftat garvas. Efter det ska skinnet torkas, sträckas, återfettas och bearbetas i ett par omgångar. Sedan är det klart! Ett exempel på vackra och hållbart tillverkade lammskinn är http://www.fargarden.se/