En fråga om trygghet

07 mars 2020 jonas olsson
En fråga om trygghet

Kanske minns du första gången du som barn insåg vad en nyckel är? Det är något nästan magiskt med vad du kan göra om du har nycklarna, eller hur? De kan öppna dörrar till rum som varit låsta, eller hjälpa dig nå piratskatten i skattkistan. Kanske beundrade du vaktmästaren på badhuset eller i skolan. Den som basar över nyckelknippan har också en viss makt. Naturligtvis kan nycklar skydda saker också, som cykeln, bilen eller kassaskåpet. Trots att mycket är digitalt och du kan forcera dörrar med kortläsare eller app i mobiltelefonen, så är de här metall detaljerna fortfarande jätteviktiga prylar.  

 

Historiska dörröppnare

Redan för 4000 år sedan användes en typ av nycklar. De var av trä. Det äldsta arkeologiska fyndet är från Irak, och liknar de som hittats i Egypten. Att använda järn istället, och att göra nyckelhål var en konst som utvecklades i Romarriket. De lyckades också tillverka små lås, som för smyckesskrin. Den ibland lite bortglömde svenske uppfinnaren Christoffer Polhem var också inne i branschen. Redan i början av 1700-talet skapade han ett hänglås som visade sig vara mycket svårt att bryta upp. 

 

 

Tjuvar och banditer

Allt som är värt att skydda, som antikviteter, konst eller värdepapper utsätts ibland för stöldförsök. Så har det alltid varit och tyvärr kommer det nog att finnas risker för detta framöver också. Många menar att vår tids digitala lösningar gör oss sårbara. Om informationen om lösenord finns samlade i en dator, kan den kunskapen stjälas också. Den som hittar kopplingarna mellan personen med nyckeln och adressen till själva låset har så att säga – nyckeln. Inom byggsektorn pågår problemlösning som går ut ifrån att man delar upp låset i två delar. En som sitter på insidan av lägenheten och en utanför, på porten eller ytterdörren. Att öppna den är bara tillgängligt vissa klockslag. 

Fler nyheter