Bygg nytt hus med traditionellt sidohängt fönster

31 mars 2021 patrick pettersson

Idag finns det en mängd olika typer av fönster när det gäller storlekar, isolergrad, typ av glas med mera. Du kan även välja mellan ett flertal olika slags hängningar och funktioner, eller fönster som är fasta. Så hur ska du tänka när du ska välja vilka fönster du vill ha i ditt hem? 

Du kan börja med att fundera över var på huset som fönstren ska sitta och vilken funktion du vill ha ut av dem. I vissa fall kan det vara klokt att välja fasta fönster, för att inte något barn ska kunna öppna det och trilla ut. Eller för att du helt enkelt inte behöver kunna öppna det, och fasta fönster är betydligt billigare.  

 

Släppa in luft i hemmet

När du väljer ett traditionellt fönster sidohängt får du även en möjlighet att kunna vädra ut hemmet när du önskar det. Många väljer även den sidohängda varianten som https://klarfonster.se/fonster/sidohangda-fonster, för att de tycker att dessa fönster är enklare att öppna. Eller för att de sidohängda fönstren också är lätta att behålla öppna genom att fästa en hasp i.  

 

 

Många olika modeller

Den sidohängda varianten av fönster finns i en stor mängd modeller och storlekar. Du kan hitta alla de vanliga fyrkantiga eller rektangulära fönstren. Men även lite mer ovanliga modeller som är runda, diamantformade eller har fler hörn än fyra. Vad du väljer är helt upp till din smak men bör även passa med den stil du har på ditt hem. 

Om du har en mycket gammal gård eller hus, bör du tänka efter när du väljer fönster. Vackrast är att följa stilen på ditt hem även om du kan välja ett fönster som är underhållsfritt eller som har en högre isolergrad än vad dåtidens hus hade. Renovera med försiktighet och fingertoppskänsla för att behålla charmen och stilen. 

Fler nyheter