Flipperspel

Flipperspel

Flipperspel är en klassiker som hängt med ett bra tag. I det populära spelet samlar du poäng genom att styra en metallkulas riktning på en lutande spelyta. Riktningen ändras med hjälp av flipprar. Spelet är elektromekaniskt och ett av de mest kända flipperspelen är det så kallade The Addams Family. Familjen Addams är både skrämmande och rolig på samma gång, och när tillverkarna bestämde sig för att skapa ett flipperspel inspirerat av denna fiktiva klassiker så kunde de nog knappast ana vilken bestseller det skulle bli. Flipperspelet skryter med hela 20 270 sålda exemplar.

Likt mycket annat kan flipperspel idag spelas online. Det är bara att hitta en sida man fastnar för och bjuda in sina polare. Det är lätt och smidigt. Var spelare anger sitt mobilnummer och sedan kan ni sätta igång.

 

Två kända speltekniker

Vill du mästra över flipperspelet kan det vara en bra idé att bekanta dig med specifika speltekniker. Ett exempel är en så kallad nudge som går ut på att stöta till spelet med händerna för att få kulan ur ett kritiskt läge.

En annan teknik kallas för slap save och innebär att spelaren snabbt slår på ena sidan av spelet samtidigt som hen trycker på flipperknappen på samma sida. Syftet är att nå ut till kulan med flippern. Här ska man vara noga med att inte slå för hårt, för då kan tekniken stjälpa istället för att hjälpa.

 

Tävlingar

Flipperentusiaster världen över ser till att mötas åtminstone en gång om året och tävla mot varandra.

PAPA är den mest prestigefyllda tävlingen, och hålls i Carnegie utanför Pittsburgh i USA varje år. Tävlingarna bedöms efter ett internationellt rankingsystem. Antalet flippertävlingar ökar kontinuerligt.

Varje år väljer man ut olika värdländer där VM i flipperspel skall hållas. År 2011 genomfördes det i svenska Vårgårda och arrangerades då av entusiaster från Alingsås. Idag hålls en årlig tävling på diverse platser i runtom i Sverige.