Hamburgarens historia

01 mars 2020 jonas olsson
Hamburgarens historia

Hamburgaren har kommit att kallas Amerikas signaturrätt. Om den egentligen uppfanns i Staterna eller inte spekuleras det hej vilt om. Det finns en teori om att den härstammar från Hamburg (därav namnet), och att tyskarna tog med sig sina matvanor till USA när de emigrerade. Hur det än började så är hamburgaren en underbar uppfinning. Vem var den listiga personen som tänkte: “Låt oss prova med att grilla denna bit köttfärs och äta den mellan två skivor bröd, och se hur det smakar.” Han förtjänar ett pris.

 

Tusen versioner och blandningar

Hamburgaren har existerat mer än hundra år, enligt experterna. Den blev mer och mer populär under det senaste århundradet i samband med att de stora snabbmatskedjorna kom. Varje decennium har man lagt till nya kryddor, såser och kulturella blandningar. Till en början räckte det med kött och kanske några tomatskivor. Sedan lade man till ost och, vips! Nu har man en cheeseburgare. Varje restaurang och land tillsätter sin egen speciella ingrediens och stil på sina hamburgare, och du kan lätt hitta din egen favorit. Det är så med hamburgare att de är så älskade att det finns en typ för varje person, även vegetariska, veganska och glutenfria val.

 

 

Lätt, snabbt och gott

Hemligheten med en god hamburgare är en saftig köttfärsbiff. Ska du laga din egen hamburgare bör du se till att inte steka köttfärsbiffen för länge, för då blir den torr och hård. Det är bättre att grilla den, för bättre textur. Du kan också välja att äta denna rätt när du är ute med vännerna eller familjen. Barn älskar hamburgare med pommes frites. Vill du prova på en Hamburgare restaurang i stockholm, med vintagestuk och läckra menyer? Då kan du exempelvis åka till Alex Grill i Hagsätra, för de har serverat hamburgare sedan 1984 och har många olika hamburgare och menyer att välja bland.

Fler nyheter