Hög kompetens att hålla fast material i industrin

07 oktober 2019 Lily Hansen
Hög kompetens att hålla fast material i industrin

Kan det bli mycket mer specialiserat än att sälja spännsystem för verktygsmaskiner? Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på hur tillverkningsindustrin har utvecklats. Med en verktygsmaskin tillverkas verktyg som i sin tur används för tillverkning av olika produkter. Det finns olika typer av verktygsmaskiner som antingen svarvar, fräser, borrar, slipar eller stansar. De kan vara mer eller mindre automatiskt styrda, så kallat CNC-styrda vilket innebär att de egentligen är robotar. Det är en CNC-operatör som programmerar vilka moment verktygsmaskinen skall utföra.

 

Svårt för en lekman att förstå

Spännsystemets funktion är att spänna fast arbetsstycken. Det kan göras med chuckar, gripdon och så kallade nollpunktsystem – puckar. Man kan enkelt jämföra med den fastsättningsanordning som finns på borrmaskinen hemma, där man helt enkelt skruvar fast borret. Ett företag som sysslar med och säljer specialiserade delar till industrin levererar inte enbart hårdvaran. För att kunna konkurrera på en marknad krävs dessutom hög grad av såväl service som kunskap och erfarenhet. Några som exempelvis framhåller detta och dessutom tillhandahåller kvalificerad rådgivning är Jibro Maskin AB i Trosa.

 

 

Industrins betydelse är stor

I varje människas vardag använd en mängd olika saker. Det kan vara en penna, ett strykjärn eller varför inte nyckeln till bilen. Men hur ofta tänker man på att varje liten sak är tillverkad och då ofta i en maskin som står på ett industriföretag någonstans. Vartenda verktyg som används i den maskinen är i sin tur tillverkat av en annan maskin, en verktygsmaskin. Och alla verktygsmaskiner använder någon form av spännsystem för att kunna fungera. När man börjar fundera i de banorna inser man snabbt hur många moment som måste utföras för att det skall vara möjligt att använda sin bilnyckel. För att inte tala om hur många olika verktyg det behövs för att tillverka bilen.

Fler nyheter