Led lysrör och adventsljusstakar lyser upp höstmörkret

14 september 2020 Lily Hansen

När är det egentligen okej att börja julpynta? För en hel del människor är det en känslig och ansträngd fråga, och det är inte ovanligt att man har väldigt konkreta åsikter i ämnet. En del vill inte se en ljusstake innan första advent. Om ens då. Andra börjar julpynta redan i oktober eller november. Inte sällan sätter man igång tidigt för att fly höstrusket och det plötsligt infallande mörkret.  

Det är svårt att inte kunna relatera till den flykten. Vi behöver alla ljus i vårt liv, och när hösten knackar på dörren och sköljer över oss med sitt mörker måste man göra vad man kan för att lysa upp tillvaron.

Ljus har en dokumenterat positiv effekt på vårt humör, och många kan säkert känna igen sig i att det är lättare att hålla humöret uppe under sommaren när det är ljust och klart snarare än under vinterhalvåret när det är mörkt när man går till jobbet och mörkt när man kommer hem igen.  

 

Ljusets kraftfulla betydelse

Men man måste ju såklart inte ha just adventsljusstakar och annat julrelaterat ljus för att lysa upp mörkret om hösten och vintern. Samma effekt får man naturligtvis med led lysrör, taklampor, ficklampor, levande ljus eller elden i braskaminen.  

Poängen är inte vilken sorts ljus man använder. Poängen är att man ser till att hålla humöret uppe när årstiderna gör allt i sin makt för just det motsatta. Men man ska  inte underskatta ljusets betydelse. När solen försvinner måste vi förlita oss på de mänskligt simulerade ljusen i form av glödlampor och liknande, om vi inte vänder oss till stearinljusen såklart.  

Alla har sina egna metoder för att skapa ljus i tillvaron. Här har du fått några tips. När du nästa gång ser en adventsljusstake uppe redan i mitten på oktober kan du framöver ha en viss förståelse för detta.  

Fler nyheter