Musikens magi och trummors rytmer

14 december 2020 Mikael Barani

Det kan vara så otroligt befriande att bara höra ljudet av riktigt hårda trummor. Ta en grupp som Slipknot, som i huvudsak egentligen är ett perkussionband där det är rytmerna som för fram musiken. Det är trummor och perkussion som är det som står i fokus medan övrig instrumentering och sång egentligen ligger ovanpå allt det där.

Musikens roll i våra liv

Oavsett om man håller med detta påstående eller inte så är vi många som dras med i bandets hårda och tunga musik. Det finns helt enkelt något primitivt och primalt i låtarna som gör att man inte kan stå emot den känsla som de förmedlar.

För musik handlar mycket om just känsla. Ibland så diskuteras det melodier kontra texter, men vilket man än föredrar så handlar det i grund och botten om vilken känsla som man får av en låt

Vi har alla våra favoritband som är baserade på just detta perspektiv. 

Alla som var med på 90-talet minns vilken känsla grungen gav lyssnaren. Det fanns något hårt men ändå poetiskt över de band som strömmade fram, främst från Seattle, under den första hälften av detta decennium.
Säkerligen skulle människor som växte upp med musiken från tidigare årtionden beskriva sin attraktion till dåtidens band på ungefär samma sätt.

Det fina med musiken är att den finns där för oss oavsett vilken stämning vi är ute efter. Ibland vill vi lyftas upp, dansa och känna att livet är en kaskad av fyrverkerier i våra hjärtan. Andra gånger söker vi tröst bland toner och ord från en annan människa.

Oavsett vad det handlar om så är musiken ett sätt att förena oss med varandra – både upphovsmakare och lyssnare, men kopplingen sker även mellan lyssnare och lyssnare.

För vem har inte varit på en fantastiskt konsert där livet på något känns så enormt svindlande att man knappt kan greppa det?

Fler nyheter