Snickra och hamra

01 mars 2020 Lily Hansen
Snickra och hamra

Det bankar och smäller, sågas och borras. Och vips så blir det ett trädäck, en pergola, ett plank, en carport eller ett helt hus. Om man inte är hantverkskunnig kan det nästan se magiskt ut med någon som är riktigt duktig inom ett byggföretag. Man kanske själv kämpar i timmar för att få till en skylt när det är garageloppis, och så kommer personalen på byggföretaget och bara gör tjoff, pang, poff, så står det en hel villa på tomten. Som en sorts magi.

 

Kreativt och konstnärligt

Byggföretag som exempelvis Cullbrands Bygg, är skapande människor som på ett kreativt sätt designar och utför verk på en ibland konstnärligt vacker nivå. Mycket sitter i ryggmärgen. Har man arbetat med byggnation i många år så vet man vad som är funktionellt, bärande och snyggt. Ritningar behöver inte vara gjorda av en arkitekt för att mästerverk ska kunna skapas inför ögonen på uppdragsgivare, som nästan har tindrande ögon. Snickare som arbetar på ett byggföretag är kreativa människor som vill skapa och bygga upp något bestående, något som kan nyttjas i många år framöver. Och därför använder man också sällan unga snickare till byggserviceuppdrag, eftersom de kan må psykiskt dåligt av att ha ett arbete som innebär att efter en kort tid riva ner det man byggt upp.

 

 

Stora eller små

Skillnaden mellan ett byggföretag och en snickerifirma kan vara obefintlig. Men en del företag väljer istället att bredda sig och kan ha flera olika sorters hantverksyrken under sitt paraply. Snickare, murare och betongarbetare kan ibland kampera ihop. Och breddar man sig ytterligare så kan det även trilla in någon golvläggare, takläggare och plattsättare i ekvationen. Men det är sällan som byggföretag även har elektriker, ventilationstekniker, målare och rörmokare. Dessa yrkesgrupper kan man istället ha täta samarbeten med, för att till exempel kunna slutföra projekt som kräver totalentreprenad. 

Fler nyheter