Ta hand om din kakelugn

Ta hand om din kakelugn

Få detaljer i ett hem bidrar med lika mycket mysfaktor som kakelugnar. De vackra pjäserna vittnar om svunna tider och ger ditt hem en själ som inte går att få i mer nybyggda kåkar. Har du turen att bo i ett hem med en kakelugn? Kanske har du till och med fler än en? Då har du säkert full koll på hur viktigt det är att ta bra hand om dem, dels för att bibehålla den vackra charmen, men också för att de ska kunna fortsätta att fungera bra. En kakelugn är trots allt hemmets hjärta och väl värd lite extra kärlek då och då. 

 

 

Renovering enligt gamla metoder

För att en gammal kakelugn ska behålla eller återfå sin ursprungliga glans, måste renovering utförs varsamt och allra helst med traditionella metoder och material. Många kakelugnar har långt över hundra år på nacken och det krävs en kunnig och erfaren kakelugnsmakare för att på bästa sätt utföra nödvändiga restaureringar. Sverige har turligt nog fortfarande ett antal aktiva kakelugnsmakerier. Flera av dem har funnits länge och hantverket har gått i arv från generation till generation. Din kakelugn är med andra ord i trygga händer.

 

Kakelugnar från norr till söder

Kakelugnar har funnits i Sverige i flera hundra år och kan hittas i både slott och koja, från norr till söder. Inte minst i gamla hus på landsbygden och i vackra Gotlandsgårdar. Livet på landet eller på en ö kan dock vara lika begränsande som fridfullt då bland annat serviceutbud och faciliteter är färre. Som tur är kan du åtminstone få din kakelugn renoverad oavsett var i vårt avlånga land du bor. Vissa kakelugnsmakerier, som t.ex. Göteborgsbaserade E. Henriksson, utför nämligen även renovering av kakelugnar Gotland samt i övriga Sverige. Och tur är väl det – för ett torp, en sekelskiftesvåning eller ett kalkstenshus är trots allt inte detsamma utan en vacker kakelugn.