Takrenovering – behövlig och viktig

04 mars 2020 william eriksson
Takrenovering - behövlig och viktig

Väntar man för länge med att renovera eller att byta ut sitt tak så kan det bli kostsamt om fukt tränger sig igenom. I värsta fall blir fuktskadan så stor att huset även måste renoveras på insidan. Därför är det bäst att hålla koll på sitt tak och utföra de takarbeten som behövs. Ta alltid in offerter från exempelvis takläggare i Östersund och jämför sedan. Vill man vara helt säker på vad som bör göras kan man också anlita en oberoende byggkonsult för att först göra en bedömning, och sedan kan man fråga de olika takläggarna vad de ska ha för att utföra det som föreslås. Då kan det vara lättare att jämföra de olika offerterna, eftersom de innehåller samma arbete.

 

Ibland är billigast bäst

När man lägger om ett tak lägger man oftast samma typ av material som tidigare. Också ekonomin styr, och ibland byter man materialtyp bara för det. Papptak är det billigaste alternativet, men det håller inte lika länge som plåt eller tegel som är det dyraste. Men har man inte råd med ett nytt plåttak och det gamla taket är i ett så dåligt skick att det bör bytas snarast är det kanske bäst att ta det billigare taket trots lägre hållbarhet. Men försök in i det längsta att i stället reparera taket.

 

 

Plåt och gröna tak behöver minst underhåll

Det tak som kräver minst underhåll är ett plåttak. Även gröna tak med växter håller bra och har låga underhållskostnader. Tegelpannor kan gå sönder eller hamna på snedden. På gamla pannor kan det med tiden växa mossa som tar sig in under takpannan och som håller fukten kvar i den. Vill det sig illa så kan fukten också sprida sig ner i träläkten. De trasiga pannorna ska därför snabbt bytas ut, och taket mår även bra av att rensas från mossa.

Fler nyheter