Tandtråd och tandvård – Vägen till ett bländande vitt leende

16 maj 2019 jonas olsson
Tandtråd och tandvård - Vägen till ett bländande vitt leende

Tandhälsa är något som de flesta tycker är viktigt. Ett bländande vitt leende, vem drömmer inte om det?

Många av oss dricker någon eller några kaffekoppar om dagen vilket kan leda till missfärgningar på tänderna. Även rökning, snus och sockerrik mat kan ge missfärgningar på tänderna, utöver de mer bestående skadorna i form av exempelvis tandlossning och hål i tänderna.

 

Tandskötsel för fina friska tänder

Hur motverkar man då missfärgade tänder och främjar friska tänder? Tja, de generella råden är att borsta tänderna två gånger om dagen i ungefär två minuter. Tandläkare rekommenderar även att man använder tandtråd regelbundet. En munskölj innehållandes flour är heller aldrig fel.

Utöver det är det att föredra att äta ordentliga måltider mer sällan jämfört med att småäta. Om du har en förkärlek för godis och annan sockerrik mat, kom ihåg att det är bättre att äta mycket på en gång än att äta litegrann flera gånger i veckan. Och om du röker eller snusar kan det vara en god idé att försöka sluta. Många tandvårdskliniker erbjuder stöd för personer som vill sluta röka eller snusa.

Glöm inte heller att besöka tandläkaren regelbundet. Då kan problem som tandlossning, karies eller hål i tänderna upptäckas och behandlas innan de hunnit orsaka alltför mycket smärta eller skada.

 

Tandläkarbesök – folktandvården eller privat klinik?

I dagens samhälle finns det otaliga valmöjligheter när det kommer till tandvård. Utöver folktandvården finns i regel flera privata kliniker i varje medelstor till stor svensk stad. Behöver du t.ex. en tandläkare i Upplandsbro finns det flera olika att välja bland.

Även om man kommer långt genom att borsta tänderna två gånger om dagen och dra ner på sitt sockerintag, är regelbundna besök hos tandläkaren också en viktig pusselbit för friska, fina tänder. Och ärligt talat, det där bländande vita leendet är en dröm man antagligen inte vill ge upp i första taget!

Fler nyheter