Testa ditt hus för svartmögel

Testa ditt hus för svartmögel

Att ha en bra innemiljö i sitt hem är väldigt viktigt för hälsan hos alla som bor där. Att leva i ett hus som har svartmögel kan orsaka permanenta allergier, astma och hösnuva. Därför är det väldigt viktigt att man undersöker hemmet så fort man har misstankar om att där kan finnas mögel. 

Mögel uppstår på fuktiga platser där mögelsvampen trivs och kan frodas. Orsaker till att man drabbas av svartmögel kan bland annat bero på att man har dålig ventilation, inte använder fläkten då man lagar mat, att man har möbler stående för nära kalla ytterväggar eller hänger tvätt på tork inomhus. Alla dessa saker kan orsaka fuktskador men ibland kan det även vara fel i själva byggnadskonstruktionen på huset eller bero på en vattenskada. 

Vilken orsak det än må vara så är det väldigt viktigt att man kontrollerar och åtgärdar problemet innan det får allvarliga konsekvenser. Man kan börja med att beställa ett test som gör att man själv kan kontrollera om det finns mögel i bostaden. Man hittar test av hög kvalitet på Mögel-test.se. Där finns tester för synligt svartmögel, sådant man upptäcker genom att gröna, svarta, bruna eller vita fläckar eller märken visar sig på väggar och/eller tak.

De kallas yt-test  och gör att man på bara 5 minuter kan ta reda på om man har drabbats av mögelsvamp och hur omfattande angreppet är. De säljer även lufttester om man misstänker att det kan finnas mögel dolt i huset genom att man börjat uppvisa symptom som till exempel huvudvärk, trötthet eller andningsbesvär. Med ett lufttest kan man enkelt ta reda på om huset drabbats av dolt svartmögel. Det gör man genom att placera ut en så kallad petriskål som får eventuella mögelsporer i luften att bilda kolonier i plattan. Efter en timme är testet färdigt och efter fyra dagar får man reda på om det finns groningskraftiga mögelsvampar i huset och hur många.