Vad sägs om att köra halkbana i Skellefteå?

Vad sägs om att köra halkbana i Skellefteå?

Ja, vad säger du om att köra halkbana i Skellefteå? Gillar du att få upp farten lite grann och uppleva något alldeles extra på bilbanan är en körtur på halkbana en riktigt bra idé.

Idag finns det över 30 halkbanor på många ställen i Sverige. Stockholm, Skellefteå, Ljungby, Norrköping och Linköping är bara några exempel på städer som välkomnar ivriga bilister. Något att tänka på när du planerar att köra halkbana är att du först och främst måste genomgå en riskutbildning. Vad betyder det och är du redo att gå en sådan? Läs gärna vidare så får du svar på just de väsentliga frågorna.

 

Riskutbildning för halkbana

Som sagt finns det hela två riskutbildningar som du måste genomgå för att köra halkbana. Den första omfattar alkohol, droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. Denna utbildning genomförs i början av din körkortsutbildning.

Utbildningens andra del är praktisk och utförs tillsammans med en bilskollärare, som kopplas till bilen via komradio, och två elever. Körningen består av olika moment. Du får manövrera mellan koner och göra bromsövningar på halt väglag.  

Om du genomfört delmoment 2 och fått godkänt kommer Trafikverket att meddelas.  

 

Det är halt!

Det är lite skrattretande att skriva att en halkbana är hal. Men den är det. Just halheten bidrar till den höga risken samtidigt som den skapar spänningen många förare letar efter.

När man är på väg att göra något äventyrligt som att åka halkbana är det alltid bra att vara informerad om riskerna. Visserligen genomgår du en utbildning innan körning och du får all nödvändig hjälp, men det är ditt ansvar att skaffa dig rätt information och göra en egen bedömning ifall detta är något du vill göra. Spänning i all ära, men kom ihåg att det är otroligt viktigt att du vet vad du ger dig in på.