Vilka är de vanligast blommorna som går att äta

25 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Ätbara blommor

Våren är säsongen för nya början, och ett av de vackraste tecknen på att den är här är de blommande blommorna. Från nickande påskliljor till doftande syrener kan blomknoppar ge oss glädje och få oss att le när de dyker upp på gårdar och längs vägkanter. Men visste du att det finns vissa blommor vars kronblad smakar så sött att de faktiskt kan slickas som godis? Vi ska avslöja vilka de är och samtidigt ge dig fakta om deras rika historia och betydelse inom olika kulturer runt om i världen!

Rosen är kanske den mest välkända ätbara blomman, med dess söta nektar som traditioner som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. De gamla grekerna och romarna trodde att rosor hade magiska krafter, och i det medeltida Europa gjorde man sirap av kronbladen för att behandla sjukdomar som smittkoppor och scharlakansfeber. I modern tid fortsätter många kulturer att använda rosenvatten som ingrediens i mat och dryck.

blomleverans

Sylt och glass

Andra söta ätbara blommor är viol, lavendel, hibiskus och krysantemum. Alla dessa används för att göra hemlagad sirap, sylt, gelé, te och till och med glass! Violetter var också en favorit hos de gamla grekerna och romarna, som trodde att blomman symboliserade fruktbarhet och makt. Lavendel har en nyare historia eftersom dess medicinska egenskaper upptäcktes på 1500-talet. I Indien används hibiskus ofta för att göra en svalkande dryck som kallas ”sherbet”, medan krysantemum är en viktig ingrediens i traditionell kinesisk medicin.

Men blommor kan också vara bara fina at titta på och ett perfekt sätt att tala om för någon att de betyder något speciellt. Lindhagensblommor i Stockholm erbjuder blomleverans till både privatpersoner och företag, kontakta dem när du vill skicka blommor nästa gång, ätbara eller ej.

Oavsett om du vill göra något speciellt av dessa söta ätbara blommor eller bara njuta av dem i din trädgård finns det många sätt att uppskatta deras skönhet och unika smak. Så varför inte prova dem i vår? Man vet aldrig vilka läckra överraskningar som väntar!

Fler nyheter