Visdomständer: Allt du behöver veta

08 augusti 2022 Helen Johansson

editorial

Visdomständer i tonåren

Visdomständer är ett vanligt tandproblem. Många låter ta bort dem, medan andra väljer att behålla dem. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera för- och nackdelar med att behålla visdomständer, samt vad du behöver veta om avlägsnande av visdomständer. Om du funderar på att låta ta bort dina visdomständer ska du se till att läsa det här inlägget först!

Visdomständer är den tredje och sista gruppen av kindtänder som de flesta får i slutet av tonåren eller i början av tjugoårsåldern. För vissa människor kommer visdomständerna in utan problem. Men för andra kan visdomständerna orsaka ett antal problem. Inslag av visdomständer är ett vanligt problem, vilket innebär att tanden växer in på tandköttet i en vinkel, vilket orsakar smärta och inflammation. En annan vanlig orsak är att tänderna har slagit igenom, vilket inträffar när tanden inte kan bryta sig igenom tandköttet. Detta kan orsaka ett antal problem, bland annat infektioner, skador på andra tänder och till och med cystor.

Tandläkare

Osäkert varför vi har visdomständer

Om du undrar varför du överhuvudtaget har visdomständer, så är forskarna inte helt säkra på varför vi har dem. Vissa säger att visdomständerna var till hjälp för våra förfäder som hade en kost som var mycket svårare att tugga än vad vi äter idag. Andra tror att visdomständerna fungerade som en ersättning om en annan tand skulle gå förlorad under deras livstid

Om du upplever problem med dina visdomständer är det viktigt att du träffar en tandläkaren så snart som möjligt. Att ta bort visdomständer är ett vanligt ingrepp, men det är inte riskfritt. Se till att diskutera för- och nackdelar med avlägsnande av visdomständer med din tandläkare innan du fattar ett beslut. 

Om du har några frågor om visdomständer, eller om du vill boka en tid hör av dig till tandläkare Järfälla, de hjälper dig gärna! Tack för att du läste!

Fler nyheter