Att tänka på vid val av båtplats

12 mars 2020 Lily Hansen
Att tänka på vid val av båtplats

Att åka båt över öppet vatten en sval sommardag är det inte mycket som slår. Äger man dessutom båten som man befinner sig på, så är det desto ljuvligare. Men att äga en båt innebär också en hel del arbete och ansvar. Båten kan inte jämnt befinna sig på öppet hav, utan den behöver en stationär plats att stå på när den inte brukas. Den behöver en båtplats. När det kommer till val av båtplats så finns det en hel del saker som kan vara värda att tänka på: Säkerhet, båtplatsförfrågan och geografisk närhet är några av dem.

 

Båtplatsens säkerhet

Båtar är dyra ting och där dyra ting förvaras finns det alltid tjuvar. Därför bör man se till att båtplatsen man väljer är säker mot just detta. Kolla upp vilka säkerhetsåtgärder som görs för att säkra upp hamnen där båtplatsen befinner sig. Är det ett inhägnat område, finns det väktare som patrullerar eller någon slags samverkan båtägarna emellan? Värt kan det också vara att kolla upp tidigare brottsstatistik, om det exempelvis skett några stölder i hamnen tidigare. I vissa hamnar finns det möjlighet att förvara båten inomhus i en varmhall, detta kan ses som en säkerhetsåtgärd då det ofta är mycket säkrare än att förvara båten på exempelvis sin tomt.

 

 

Båtplatsförfrågan och geografisk närhet

Att få en båtplats i en hamn är inte helt enkelt. Ofta är det kö på att få en plats så för kräsen kan man inte vara. Fast man bör dock tänka på att båtplatsen befinner sig hyfsat nära ens hem. Annars blir det lätt att båten inte utnyttjas tillräckligt för att det ska vara värt att ha den. När man väl bestämt sig för en båtplats måste man fylla i en båtplatsförfrågan med diverse uppgifter om båten. Bland annat längd, bredd och vikt men också drev och motortyp.

Fler nyheter