Att skapa trygga individer

19 december 2019 Mikael Barani
Att skapa trygga individer

Som förälder är det svårt att hitta balansen mellan att skydda sitt barn från faror och samtidigt låta dem utforska världen. Blir man för överbeskyddande så finns ju risken att ungarna blir rädda och initiativlösa.
Å andra sidan så kan det ju slå tillbaka, som det så berömt gör i tonåren, och den unga vuxna gör revolt mot allt som heter säkerhet. Alla har väl sett de där klippen på Youtube där folk springer omkring på byggnader högt upp i luften…

Man måste helt enkelt lita på sitt barns förmåga, samtidigt som man är med och bokstavligen fångar upp den lille om han/hon skulle trilla. 
Men att vaddera in barnet i någon sorts skydd, nej det fungerar inte. 

Att leva är helt enkelt en risk. Vad som helst kan ju egentligen hända var som helst och det gäller att vi skapar ansvarsfulla individer som kan hantera vardagens utmaningar.

Det bästa sättet att göra detta på är som sagt att låta barnen prova på saker under skyddade omständigheter. Gå till klätterklubben och testa om ditt barn gillar den utmaning som en vägg erbjuder.
Eller gå ut i skogen. Bättre lekpark finns inte. Här kan barnet utmana sig sig genom att ta sig över stock och sten samtidigt som du som förälder vakar över äventyret.
Eller varför inte gå på en träning för en passande kampsport. Det finns få ställen där man lika effektivt lär sig om att vara rädd om sig själv och andra som i en dojo.

Om olyckan ändå är framme, och barnet kanske skadar en tand, så går det alltid att få akuttandvård Odenplan. Här får du trygg assistans från tandläkaren Elisabeth Ådén Jangenstål som har träffat patienter i snart 35 år.

Och kom ihåg att även om en skadad tand är en tråkig upplevelse, så är det bästa att bara hoppa upp på hästen igen.

Fler nyheter