Varför man bör byta fönster

30 januari 2020 Lily Hansen
Varför man bör byta fönster

Som husägare finns det många saker att konstant tänka på för att hålla sitt hus i gott skick under åren. En utav de viktigaste sakerna att tänka på är dock sina fönster. Visste du att fönster har flera olika funktioner förutom att förstås släppa in ljus i ditt hus? Ett fönster har även att göra med ventilation, värmeisolering och ljudisolering. Därför kan det vara bra att se över att ens fönster är av bra standard. Ibland kan man behöva byta ut sina fönster och det låter ju ganska jobbigt. Som tur är kan man anlita en specialist som specialiserar sig på just renovering. 

 

Fönstrets historia och ursprung

När vi nu ändå pratar om fönster så hade det varit intressant att dyka ner lite i fönstrens historia. Visste du till exempel att ordet fönster kommer från det latinska ordet “fenestra” och betyder “lysa upp”? Människor har använt sig av fönster i hundratals år. Alla har vi väl någon gång varit i en gammal kyrka och beundrat de vackra gamla kyrkfönsterna med sina konstnärliga avbildningar och färger. De allra första fönsterna var dock inte alls så glamorösa, utan var mest gluggar i väggen som stängdes med en lucka. Alltså fanns det inte ens glas i fönsterna. Först när glaset uppfanns så började man ha glas i fönsterna istället.

 

 

Varför fönster är viktigt inom arkitektur

Fönstrets design och var man placerar det i huset gör enorm skillnad för husets karaktär och arkitektur. Genom tiderna har stilen och designen ändrats och man kan ofta titta på olika byggnaders fönster för att känna igen vilket årtionde de är från. Om man äger ett äldre hus till exempel måste man vara försiktig vid utbyte av fönster för du vill ju inte förstöra husets utseende. Det hade sett konstigt ut om ett gammalt hus helt plötsligt hade supermoderna fönster. 

Fler nyheter