Akuttandvård måste ske genast

24 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Akuttandvård måste ske genast

Akuttandvård är en term som används för att beskriva den tandvården som måste ske genast. Akut tandvård innebär allt från smärtlindring till behandling av allvarliga skador. Om du har ont i tänderna kan det vara ett tecken på att du är i behov av vård.. I det här blogginlägget kommer vi ta upp vad begreppet akuttandvård innebär, samt titta lite närmre på just visdomständer då det är vanligt att folk söker akut vård när de har ont i sina visdomständer.

Visdomständer som gör ont är ett vanligt problem som ofta kopplas till behovet av akuttandvård. Visdomständer orsakas när tredje molars, de sista bakre tänderna, inte har gott om utrymme i munnen för att infinna sig. Detta kan leda till inflammation och smärta som kommer från det överfyllda området. Akuttandvård kan här vara av stor nytta då det innebär att tandläkaren kan ta bort visdomständerna som orsakar ont.

Akuttandvård odenplan

Måste man alltid ta bort visdomständer?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna frågan. Vissa personer behöver bara smärtlindring för sina ömma visdomständer, medan andra kan behöva mer omfattande behandling, t.ex. kirurgi för att ta bort visdomständerna. Om smärtan är svår eller om du upplever andra symtom, såsom svullnad eller feber, är det bäst att söka akut tandvård.

När man drar ut en visdomstand går processen så här: Först och lokalbedövning ges för att göra området okänsligt. När patienten känner sig bekväm börjar tandläkaren med att försiktigt öppna tandköttet runt visdomstanden och ta bort ben eller vävnad som blockerar åtkomsten. Därefter kommer läkaren med hjälp av specialinstrument att ta bort en del av käkbenet och sedan dra ut tanden. Efter utdragningen kan det behövas stygn för att stänga tandköttet.

Det är alltid bäst att prata med din tandläkare om eventuella problem du har med dina tänder så att de kan ge råd och söker du någon som utför akut tandvård på Odenplan kan jag rekommendera Åden Jangestål, https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar.

Fler nyheter